Een zorgverzekering biedt financiële zekerheid op het gebied van medische zorg. Deze behandelingen zijn vaak niet goedkoop, en lopen al gauw hoog op. Het is daarom erg belangrijk om jezelf goed te verzekeren zodat de kosten van deze behandelingen worden vergoed vanuit je verzekeraar. In deze tekst gaan we het hebben over de opties van zo’n zorgverzekering en hoe je ervoor zorgt dat je deze naar eigen behoefte kunt afsluiten. 

 

Is een zorgverzekering verplicht?

Om het even kort te houden, ja een zorgverzekering is voor iedere inwoner in Nederland verplicht. Echter is het niet verplicht om deze aan te vullen. Je dient echter een basisverzekering te hebben. Met een basisverzekering ben je namelijk verzekerd voor essentiële medische zorg. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een ziekenhuisopname. Deze kosten zullen al snel enorm hoog zijn, waardoor iedereen alsnog de zorg kan krijgen die die nodig heeft doordat de behandelingen vanuit de verzekeraar wordt vergoed.

 

Het eigen risico

Wanneer je een zorgverzekering afsluit, zul je ook moeten kiezen hoe hoog je eigen risico gaat zijn. Hoe hoger jij je eigen risico instelt, hoe lager je maandelijkse kosten zullen zijn. Let wel op, het eigen risico is dus het bedrag dat jij eerst moet inbrengen, waarna deze wordt aangevuld door de verzekeraar. Het eigen risico wordt per jaar berekend. Je hoeft dus nooit twee keer in een jaar je eigen risico te betalen. 

 

Hoe kom ik tot een goede polis?

Omdat je maar eenmaal per jaar je zorgverzekering kunt wijzigen, is het belangrijk om deze direct goed af te sluiten. Op deze manier voorkom je namelijk hoge facturen van behandelingen waar je toch niet voor verzekerd bent. Het is daarom belangrijk om een zorgverzekering aangepast aan jouw wensen af te sluiten. Je kunt daarom het beste naar je eigen situatie en behoeftes kijken, en aan de hand hiervan een passende zorgverzekering afsluiten. Het is vaak aan te raden om voor een zorgverzekering met dekking voor de tandarts te kiezen. Het is namelijk erg belangrijk om je gebit gezond te houden. De kosten van een behandeling bij de tandarts zijn erg hoog, en omdat je dus al zeker weet dat je minimaal twee keer per jaar op controle moet, is het raadzaam om je hiervoor te verzekeren. Zo hoef jij je geen zorgen te maken over hoge facturen van een behandeling bij de tandarts. Wanneer je een gevoelig gebit hebt, en dus vaker naar de tandarts moet, kun je deze ook nog uitbreiden.