Een van de belangrijkste symptomen en effecten van stress is de manier waarop we ademen. Als u wilt weten of iemand angstig is, let dan goed op zijn ademhaling. Als een persoon zelf angstig is, heeft zijn adem de neiging om er rafelig en met korte tussenpozen uit te komen. Gezien de invloed die angst heeft op de ademhaling, kunt u deze in uw voordeel manipuleren en ontstressen door middel van ademwerk.

Wat is ademwerk? Ademwerk therapie is een psychotherapeutische methode om bewust uw ademhalingspatroon te veranderen om ongezonde kooldioxide uit het lichaam te verdrijven en te vervangen door frisse lucht. Een prominent voorbeeld van deze therapie wordt uitgebeeld door Pranayama, een yoga asana die zich volledig concentreert op het ontspannen van het lichaam door middel van diepe ademhaling.

De reden waarom ademhaling helpt bij het verlichten van stress is omdat het de hoeveelheid lucht in het lichaam regelt, en aangezien ademhaling de belangrijkste bron is voor het verwijderen van tot 70% van de afvalstoffen van het lichaam, kan een tekort de persoon in een onrustige gemoedstoestand brengen. Wanneer het lichaam een tekort aan zuurstof heeft of minder dan de vereiste hoeveelheid zuurstof krijgt, lijdt het lichaam aan een toestand die bekend staat als hypoxie. Dit leidt vaak tot vertraging van de werking van de hersenen en het zenuwstelsel, met wazig zicht, vertroebelde gedachten en aanspannen van de spieren tot gevolg.

Overigens worden alle bovengenoemde resultaten ook beschreven als de effecten van stress en angst. We kunnen dus concluderen dat door bewust de manier waarop je ademt te veranderen, je je huidige staat van angst kunt verlichten of verergeren. Dit is ook de reden achter de woedebeheersingstechniek – tel je ademhaling wanneer je boos bent. Door je ademhaling te tellen, concentreer je je op je ademhalingspatroon en dwing je jezelf onbewust om je op iets anders te concentreren dan op de oorzaak van je boosheid.

De volgende keer dat je je angstig of gestrest voelt, probeer dan de ademhalingstechniek. Als je net begint, probeer dan de Pranayama te doen als je gestrest bent. Begin met diep ademhalen, adem maximaal in zodat je je middenrif flink naar beneden voelt bewegen. Adem dan alle lucht uit. Herhaal dit minstens 20 keer. Je kunt de gevorderde versie proberen als je het onder de knie hebt. Voor de gevorderde versie gebruikt u uw duim om een van uw neusgaten tegen de binnenwand van uw neus te drukken en dan in te ademen door het andere neusgat. Als je uitademt, gebruik je de ringvinger om het andere neusgat te blokkeren (het neusgat waar je hebt ingeademd) en adem je uit door het andere neusgat.

Een andere techniek is om je volledig te concentreren op het uitademen. Als je diep uitademt, creëer je automatisch een leegte in je lichaam, waardoor je ademhaling automatisch wordt gereguleerd en je steevast veel dieper inademt. Of u kunt met tussenpozen ademen, één keer inademen en dan in gedachten 1 Mississippi zeggen en dan nog een keer inademen en dan 2 Mississippi.

Bij meditatie wordt intensief gebruik gemaakt van ademwerk, dat zowel helpt bij het verminderen van stress als bij het voorkomen van angstaanvallen. Regelmatig mediteren wordt aanbevolen voor diegenen die de neiging hebben te lijden aan angst- en paniekaanvallen.

Mijn naam is Jakub Klimes. Ik ben een beoefenaar van meditatie en yoga en heb de voordelen van deze praktijken ervaren. Omdat ik zelf periodes van stress en angst heb doorgemaakt, weet ik uit eerste hand hoe onaangenaam deze ervaring kan zijn. Met dit artikel wil ik mijn kennis en ervaring delen over stress-gerelateerde onderwerpen. Voor meer informatie over bijvoorbeeld ademwerk sessies in Amsterdam, bezoek de website: empowerwithjk.com.