Aan het eind van het jaar mag je van zorgverzekering veranderen. Veel mensen denken dat dit niet nodig is omdat zij tevreden zijn met wat zij hebben. Alhoewel hier niets mis mee is, kan het toch lonen om te kijken of je elders wellicht een betere deal kunt vinden. Niet alleen kan een partij je meer te bieden hebben, het kan ook nog zo zijn dat je daar veel minder betaalt. Ook kan het zijn dat je zorgvraag in de loop der jaren veranderd is. Ook in dat geval is het belangrijk om te kijken hoe je een zorgverzekering samenstelt die naadloos aansluit bij wat jij het komende jaar nodig denkt te hebben. Wij laten je daarom zien hoe je een goede zorgverzekering samenstelt waar jij echt de vruchten van plukt. 

 

De basisverzekering

Iedere zorgverzekering bestaat uit een basisverzekering. Met dit deel betaal je bijvoorbeeld je huisarts en de zorg die je in het ziekenhuis kunt ontvangen. Kies je bijvoorbeeld voor de zorgverzekering Univé dan kun je altijd terecht bij jouw eigen huisarts en je kunt altijd geholpen worden op de spoedeisende hulp van ieder ziekenhuis in Nederland. Ook goed om te weten is dat wanneer je kinderen hebt die jonger zijn dan 18 jaar, zij gratis meeverzekerd zijn. Je zult zien dat er dat er vier soorten basisverzekeringen zijn. Het verschil tussen deze opties bestaat uit het percentage niet-gecontracteerde zorg dat vergoed wordt. Hoe meer premie je betaalt, hoe hoger dit percentage dat kan oplopen tot 100 procent. Wil je dus graag zorg afnemen bij een partij waar je zorgverzekeraar geen contract mee heeft afgesloten, dan kun je een uitgebreide basisverzekering nemen, zodat je zorgkosten alsnog vergoed worden. 

 

De aanvullende verzekeringen kiezen 

Een zorgverzekering kent niet alleen een basis, je kunt ook nog kiezen voor een aanvullende verzekering. Met deze pakketten kun je je verzekering echt op maat maken. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een tandartsverzekering. Deze optie wordt vaak gekozen en dat is niet zonder reden. De kosten van een behandeling bij de tandarts kunnen snel oplopen, maar wanneer je een tandartsverzekering afsluit, betaalt je verzekering deze. Heb jij dus regelmatig iets bij de tandarts, dan kan deze verzekering vaak al heel snel uit. Heb je echter nooit iets, dan kun je deze verzekering ook achterwege laten. Je merkt het; het loont altijd om even goed te kijken wat je nodig hebt zodat je je verzekering daar op kunt aanpassen. 

 

De hoogte van je eigen risico

Iedere zorgverzekering komt met een eigen risico. Dit is het bedrag dat je moet betalen als je zorg afneemt. Dit bedrag is standaard 385 euro. Je kunt dit bedrag echter verhogen. Dat heeft als gevolg dat jij een lagere maandpremie betaalt. Wij willen je echter wel adviseren om te kijken of je een buffer achter de hand hebt. Je wilt namelijk niet ziek worden en dan ook nog eens een hoog bedrag moeten betalen, omdat je een hoog eigen risico hebt ingesteld.